BÜYÜK ÖDÜL NUH ÇİMENTO’NUN!

NUH ÇİMENTO’DAN DEV DESTEK!
12 Mayıs 2017
NUH ÇİMENTO İFTARI YİNE BULUŞTURDU!
30 Mayıs 2017

BÜYÜK ÖDÜL NUH ÇİMENTO’NUN!

Kocaeli sanayi Odası tarafınca her yıl düzenlenen ve Türkiye geneli katılımcılara açık olan Şehabettin Bilgi Su Çevre Ödüllerinde 2017 yılının Büyük Ödülünü Nuh Çimento aldı.

Son 10 yılda gerçekleştirdiği 66 Milyon $ değerindeki Çevre ve Enerji Geri kazanım Projeleri ile adını sık sık duyuran Nuh Çimento bu ödül ile birlikte son 10 yılda 5. ödülünü alarak son yıllarda gerçekleştirdiği Çevre dostu yatırımlarını taçlandırdı.

Şehabettin Bilgi su Çevre Ödüllerinde Büyük ödülü alan ilk çimento fabrikası olmanın kendileri için motivasyon kaynağı olduğunu, önümüzdeki yıllarda yeni yatırımlar ve sosyal sorumluluk projelerinin devam edeceğini açıklayan Nuh Çimento Grubu CEO’su  Kamil Gökhan Bozkurt ödülü Çevre Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk’ün elinden aldı.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) tarafından bu yıl 23.kez düzenlenen Şehabettin Bilgisu Çevre ödülleri sahiplerini buldu. Kocaeli’nin Başiskele İlçesi’nde bulunan Wellborn Otel’de ‘Temiz Üretim Güçlü Sanayi ‘ sloganı ile gerçekleştirilen ödül törenine; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Vali Yardımcısı Osman Sarı, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün ve çok çok sayıda davetli katıldı. Törende konuşma yapan KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Bu yıl 23’üncüsünü düzenlediğimiz Kocaeli Sanayi Odası Şahabettin Bilgisu Çevre Ödül Töreni’nde, önce hepinizi şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Ödülümüzün adını taşıyan ve henüz çevrenin konuşulmadığı 70’li yıllarda, çevre sorunlarının çözümü için yoğun çalışmaları olan kurucumuz merhum Şahabettin Bilgisu’yu, bugünü vesile ederek buradan tekrar saygıyla ve rahmetle anıyorum. Şahabettin Bilgisu’nun; “Ekonomi’de ve Ekoloji’de denge; işin sırrı bu dengede” sözünü hiç unutmadık ve bugün bile kullanıyoruz” şeklinde konuştu. Bir sanayi kenti olan Kocaeli’nin sanayileşme sürecinin 1960-1975 yılları arasında başladığını ifade eden Zeytinoğlu, “Kocaeli, Türkiye’nin en küçük 8’inci ili konumunda bulunuyor. Türkiye imalat sanayine yüzde 13 katkı veriyoruz. Otomotiv üretiminin yüzde 38’ine, kimya üretiminin yüzde 27’sini, metal üretiminin ise yüzde 20’sini karşılıyor. 274’ü yabancı sermayeli olmak üzere toplamda 5 bin 500 firma faaliyet gösteriyor. İSO ilk 500 listesinde 80 işletme bulunuyor. 59 Milyar Dolarlık dış ticaret hacmine sahibiz. 35 Limanımız bulunuyor ve elleçlenen yük miktarı 65 Milyon ton. Kocaeli Avrupa’nın 10’uncu büyük liman ve sanayi kenti konumunda bulunuyor. İstanbul’dan sonra toplanan vergilerin yüzde 12,7’sini karşılayan ikinci iliz ve 72 ilin toplamı kadar vergi ödüyoruz. Özetle şehrimiz ekonomik faaliyetlerde sürekli ilk sıralarda yer alıyor” ifadesini kullandı.

Sanayileşme çevre sorunlarını da beraberinde gündeme getirdi

Kocaeli’nde hızlı sanayileşme ve artan göçe bağlı olarak çarpık kentleşmenin beraberinde çevre sorunlarını da gündeme getirdiğini belirten Zeytinoğlu, bu gelişmeler sonrasında 80’li yılların sonunda organize sanayi bölgelerinin kurulması çalışmalarının başlatıldığını dile getirdi. Bugün itibariyle 14 organize sanayi bölgesi ve 2 serbest bölgenin bulunduğunu kaydeden Zeytinoğlu,”Bu bakımdan Kocaeli’ni disiplinli sanayi gelişiminin en iyi örneklerinden biri olarak gösterebiliriz. Bununla birlikte toplam rakamı telaffuz edemiyor olmama rağmen, firmalarımızın çevreye yönelik milyar dolarlık yatırımlar yaptığını biliyoruz. Diğer taraftan Vilayetimizin ve Büyükşehir Belediyemizin de çevre ile ilgili altyapı yatırımları Türkiye’ye örnek olacak seviyededir” dedi. Kocaeli’nde çevrenin korunması adına birçok pilot uygulama başlattıklarını dile getiren Zeytinoğlu, “Bu uygulamaların birçoğu sadece ilimize özeldir. Sürekli (On-Line) baca gazı izleme sistemi projesi Türkiye’de ilk defa ilimizde uygulanmaya başlamış ve Türkiye’ye yayılmıştır. Hava kalitesi belirleme projeleri , *Araç takip sistemi ile “tehlikeli atık taşıma lisanslı araçların” 24 saat online izlenmesi projesi başlatılmıştır. 11 Adet hava kalitesi izleme istasyonu bulunmaktadır. *Büyükşehir’e ait hava uçağı ile Körfez’de olan kirlilik takip edilmektedir. Akrilatlar ve diğer koku yapıcı kimyasallarda ilk defa İlimizde kara tankeri dolum ve boşaltım işlemleri kapalı sistemde yapılmaya başlanmıştır. İlimizde bulunan bütün atık geri kazanım ve bertaraf firmaları 24 saat kamera sistemi ile online olarak takip edilmektedir. Türkiye’de ilk defa kömür eleme ve paketleme tesisleri Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi’nde bir araya toplanmıştır. Bu çalışmalarımız neticesinde; resmi beyanlarda en çok tehlikeli atık beyanının yapıldığı ilin Kocaeli olduğunu görüyoruz. Marmara Temiz Hava Merkezi tarafından yapılan “2014- 2015 yılı Kocaeli Kış Sezonu Raporu”, hava kirliliğinin kış aylarında hissedilmesi sebebiyle ilimizdeki kirliliğin ısınmadan kaynaklandığını gösteriyor. Oysa sadece suçlanan sanayicimiz olmaktadır. Bizi en çok üzen konu; çevre kirliliğinin nedeninin tamamen sanayiciye yıkılmasıdır. Oda olarak çevre konusuna hassasiyet gösteriyor ve birçok çalışma yapıyoruz” dedi.

Bu yıl katılım gösteren firma sayısı 26 ile rekora ulaştı

Zeytinoğlu, “Diğer bir çalışmamız ise bugün burada bir araya gelmemize neden olan “KSO Şabahettin Bilgisu Çevre Ödülleri Organizasyonu” Çevreye olan duyarlılığın bir göstergesi olduğunu düşündüğümüz bu organizasyonumuz ile her yıl firmalarımızı ödüllendiriyoruz. Türkiye’nin ilk ve tek organizasyonu olan Şahabettin Bilgisu Çevre Ödüllerini 23 yıldan bu yana düzenlemekten gurur duyuyoruz. Ödül törenine bu yıl katılan firma sayısı 26 ile rekor bir sayıya ulaştı. Bu firmaların 10 tanesi İstanbul, Sakarya, Yalova, Bursa, Tekirdağ, Eskişehir, Manisa ve Batman illerindendir. Öncelikle buradan, bu organizasyona katılma cesaretini gösteren, kapılarını ve tüm proseslerini bizlere açan tüm firmalarımızı kutluyorum. Hepsi birer şampiyon.Ödül organizasyonuna başladığımız ilk yıllarda seçim yaparken firmaların mevzuatsal şartları yerine getirmesini yeterli buluyorduk. Fakat 2013 yılından beri zorunlulukların ötesinde çevre konusunda yapılan iyi uygulama örneklerini göz önünde bulunduruyoruz. Bu sene organizasyonumuza başvuran 26 işletmemizin en iyilerini seçmekte gerçekten çok zorlandık. Bu ödül organizasyonun çevresel farkındalıkların artmasına ve bilinç seviyesinin yükselmesine de hizmet ediyor olması gurur verici” ifadesini kullandı. Ödüle layık görülen firmalar ve sektörleri ise şöyle: Kimya sektöründe Procter& Gamble Tüketim Malları San. AŞ, ağaç ve ağaç ürünleri sektöründe Yıldız Entegre Ağaç San ve Tic AŞ, metal sektöründe Gazi Metal Mam San ve Tic AŞ, otomotiv ve Yan Sanayi Sektöründe Ford Otomotiv Sanayi AŞ ve büyük ödül olan karma sektör çevre ödülü ise Nuh Çimento Sanayi A.Ş. tarafından kazanıldı.

Etiketler: NUH Çimento, Kamil Gökhan Bozkurt, Çevre Ödülü, Kocaeli Sanayi Odası, Şehabettin Bilgisu